Silverkedjor, silverkedja

Silverkedjor finns i många sorter och längder. Jag får många frågor angående kedjor och vilken längd man ska välja till sitt halsband. Många undrar också om man kan duscha med sina silverkedjor och hur man gör för att göra rent dem. Här nedan svarar jag på de vanligaste frågorna. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta mig.

Hur lång kedja ska jag välja till mitt smycke?

Hur lång kedja man ska ha beror på vem som ska bära halsbandet. För ett litet barn brukar det vara lagom med 38 eller 40cm. 40cm kommer dessutom räcka många år framöver, kanske hela livet. För en smal och medellång kvinna som önskar smycket i dekolletaget är 42 eller 45cm bra. Välj 65-70cm för utanpå-halsband.

Hur långt halsband ska man ha? (Så mäter du)

Om du redan har ett halsband som du tycker passar kan du helt enkelt mäta det, hela längden inklusive lås och låsögla. Vill du ha en annan längd kan du istället hänga en bit snöre runt halsen som ett halsband, justera efter önskad längd och klipp av snöret där ändarna möts. Sedan mäter du snöret och vet hur lång kedja du ska ha.

Hur lång halskedja till en man?

De allra flesta män passar bra i en kedja på 50cm. Det är en lämplig längd då han kan låta kedja synas i både v- och rundringade tröjor, men han kan också dölja den bakom en knäppt skjorta. Är han kraftigt byggd rekommenderas jag även 60cm. På bilden nedan har han en 50cm kedja och en 70cm kedja.

blixt namnhalsband plektrum namnhalsband
blixt namnhalsband plektrum namnhalsband

Kan man duscha med silverkedja?

Äkta silverkedjor tål att levas i. Du kan alltså både duscha, bada, träna med dina silversmycken. Silver håller sig fint när du använder dem regelbundet istället för att låta dem ligga oanvända i ditt badrumsskåp. Silver liksom guld är en naturlig metall som får märken och repor med tiden. Undantag är t ex varma svavelrika källor, då blir äkta silver svart.

Kan man duscha med silver 925?

Äkta silver tål att levas i. Du kan alltså både duscha, bada, träna med dina silversmycken. Silver håller sig fint när du använder dem regelbundet istället för att låta dem ligga oanvända i ditt badrumsskåp. Silver liksom guld är en naturlig metall som får märken och repor med tiden. Undantag är t ex varma svavelrika källor, då blir äkta silver svart.

Kan man sova med silver halsband?

Äkta silverkedjor och silverhalsband tål att levas i. Du kan alltså både sova, duscha, bada, träna med dina silversmycken. Tänk dock på att man under sömnen kan röra sig på ett sätt som gör att man kan råka rycka tag i kedjan, som gör att den då kan den gå sönder. Så ill du vara riktigt säker tar du av dig halsbandet när du ska sova.

Hur vet man om det är äkta silver?

Håll utkik efter äkthetsstämpeln 925, kattfoten eller ansvarsstämpeln på dina smycken. 925 indikerar att smycket innehåller minst 92,5% silver, vilket är garantin på att det är äkta. Du kan också kontrollera att det finns en “ansvarsstämpel”, som är en registrerad bokstavskombination som seriösa tillverkare har på alla sina smycken. Min är AEG och står för Amanda Egilson.

Kan äkta silver rosta?

Äkta silver rostar inte, men det kan bli missfärgat. Äkta silver som blivit missfärgat kan alltid göras fint igen. Det finns många olika sätt att göra; allt från professionella metoder till s.k husmorstips. Så här kan du rengöra dina silverkedjor

Läs om husmorstips här ==>

Kan äkta silver bli missfärgat

Ja, äkta silver kan bli missfärgat men så länge det är äkta kan man alltid göra det fint igen. Det finns många olika sätt att göra; allt från professionella metoder till s.k husmorstips. Allra enklast gör du rent ett silver halsband genom att doppa det i silverdipp som är en vätska anpassad för silversmycken. Du kan också gnida dina silverkedjor med en speciell impregnerad putsduk anpassad för silversmycken.

Läs om varför ditt smycke blivit missfärgat här ==>

rengöra silverkedjor

Hur gör man rent ett silver halsband? (så här gör du)

Allra enklast gör du rent ett silver halsband genom att doppa det i silverdipp som är en vätska anpassad för silversmycken. Silverdipp köper du hos din lokala smyckes- eller juvelaffär. Det finns också speciella impregnerade putsdukar anpassade för silversmycken som tar bort beläggningar och missfärgningar. Skötselråd ==>

Hur rengör man silverkedjor?

Allra enklast gör du rent ett silver halsband genom att doppa det i silverdipp som är en vätska anpassad för silversmycken. Silverdipp köper du hos din lokala smyckes- eller juvelaffär. Det finns också speciella impregnerade putsdukar anpassade för silversmycken som tar bort beläggningar och missfärgningar.

Husmorstips för att rengöra silversmycken (så här gör du)

Det finns många husmorstips för att rengöra silversmycken. Det vanligaste är aluminie metoden som går ut på att du behandlar silvret med aluminiumfolie, bikarbonat och kokande vatten. Gör så här:

Rengöring av silversmycken

  1. Lägg aluminiumfolie i botten på skål eller kastrull.
  2. Placera de silversmycken som du vill rengöra på folien i skålen.
  3. Strö över bikarbonat eller bakpulver.
  4. Häll över kokhett vatten.
  5. Vänta tills vattnet har svalnat.
  6. Torka smycket med en ren bomullstrasa.