Vilken längd ska jag ha på kedjan?

Hur lång kedja ska jag välja till mitt halsband?

Silverkedjor finns i många sorter och längder. Jag får många frågor angående kedjor och vilken längd man ska välja till sitt halsband. Många undrar också om man kan duscha med sina silverkedjor och hur man gör för att göra rent dem. Här nedan svarar jag på de vanligaste frågorna. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta mig.

Tänk så här när du ska välja längd på kedja

Hur lång kedja man ska ha beror på vem som ska bära halsbandet. För ett litet barn brukar det vara lagom med 38 eller 40cm. 40cm kommer dessutom räcka många år framöver, kanske hela livet. För en smal och medellång kvinna som önskar smycket i dekolletaget är 42 eller 45cm bra. Välj 65-70cm för utanpå-halsband. Däremot, för en man är det korta svaret 50cm.

Längd på kedjan

Hur långt halsband ska man ha? (Så mäter du)

Om du redan har ett halsband som du tycker passar kan du helt enkelt mäta det, hela längden inklusive lås och låsögla. Vill du ha en annan längd kan du istället hänga en bit snöre runt halsen som ett halsband, justera efter önskad längd och klipp av snöret där ändarna möts. Därefter mäter du snöret och vet hur lång kedja du ska ha.

Hur lång halsbandskedja till kvinnor?

Tips:

 • Korta kedjor: En halsbandskedja på 35-40 cm sitter tätt mot halsen och kallas choker. Den passar bra till t.ex. en klänning med V-ringning.
 • Medelhög längd: En kedja på 40-45 cm faller vid halsgropen och är en klassisk längd som passar till de flesta tillfällen. Till exempel till vardags och fest.
 • Längre kedjor: En kedja på 50-55 cm faller vid nyckelbenet och kan bäras både innanför och utanför skjortan. Den passar bra till t.ex. en kofta eller en tröja.
 • Hängsmycke: Om du vill bära ett hängsmycke, välj en kedja på 55-60 cm. Den längre längden gör att hängsmycket hamnar i mitten av bröstet.
 • Tänk på din kroppsbyggnad: Om du har en kortare hals kan du behöva en kortare kedja.
 • Kedjetjocklek: Välj en kedjetjocklek som passar din stil och din kroppsbyggnad. Tunnare kedjor är mer eleganta, medan tjockare kedjor ger ett mer robust intryck
 • Tänk på din stil: Vissa kvinnor föredrar korta och eleganta kedjor, medan andra vill ha längre och mer iögonfallande kedjor.

Kom ihåg: Det viktigaste är att du trivs med ditt halsband och att det sitter bekvämt.

För inspiration:

 • Se bilder på olika typer av halsbandskedjor på nätet eller i tidningar.
 • Fråga en personal i en smyckesbutik om tips och råd.
 • Prova olika kedjor och se vad du gillar bäst.

Hur lång halsbandskedja till män?

Tips:

 • Standardlängd: En halsbandskedja på 50-55 cm är den vanligaste längden för män. Den faller vanligtvis vid nyckelbenet och kan bäras både innanför och utanför skjortan.
 • Hängsmycke: Om du vill bära ett hängsmycke, välj en kedja på 55-60 cm. Den längre längden gör att hängsmycket hamnar i mitten av bröstet.
 • Stil och preferenser: Vissa män föredrar kortare kedjor på 40-45 cm, medan andra vill ha längre kedjor på 60-70 cm. Det beror helt på personlig stil och preferenser.
 • Tänk på din kroppsbyggnad: Om du har en bredare nacke kan du behöva en längre kedja.

Kom ihåg: Det viktigaste är att du trivs med ditt halsband och att det sitter bekvämt. På bilden här nedanför bär mannen en kedja på 50cm, men dessutom en kedja som är 70cm lång.

längd på kedja till man

Hur lång kedja till ett barn?

Tips:

 • För barn under 10 år: En halsbandskedja på 35-40 cm är en vanlig längd. Den räcker vanligtvis fram till barnet är 8-10 år gammalt.
 • För barn över 10 år: Man kan börja använda halsbandskedjor i samma längd som vuxna.
 • Personlig preferens: Det är alltid bra att utgå från barnets egna preferenser.
 • Kom ihåg: Det viktigaste är att barnet trivs med sitt halsband och att det sitter bekvämt.

Kan man duscha med silverkedja?

Äkta silverkedjor tål att levas i. Du kan alltså både duscha, bada, träna med dina silversmycken. Silver håller sig fint när du använder dem regelbundet istället för att låta dem ligga oanvända i ditt badrumsskåp. Silver liksom guld är en naturlig metall som får märken och repor med tiden. Undantag är t ex varma svavelrika källor, då blir äkta silver svart.

Hur rengör man silverkedjor?

Allra enklast gör du rent ett silver halsband genom att doppa det i silverdipp som är en vätska anpassad för silversmycken. Silverdipp köper du hos din lokala smyckes- eller juvelaffär. Det finns också speciella impregnerade putsdukar anpassade för silversmycken som tar bort beläggningar och missfärgningar.


Här är en detaljerad beskrivning på hur du rengör silversmycken =>

Tips!

Här får du svar på andra frågor:

Läs om varför ditt smycke blivit missfärgat här ==>

Hur gör man rent ett silversmycken? (så här gör du) =>