Hur vet man om det är äkta silver?

Så här vet du om det är äkta silver:

Kolla stämplarna!

För att ta reda på om det är äkta silver ska du kontrollera att äkthetsstämpeln 925 finns med. Det kan även stå 900, 925, 800 eller 830. Siffran anger hur stor del silver föremålet består av.

Seriösa silversmeder stämplar även in sin ansvarsstämpel i sina alster. För att få tillåtelse att använda en ansvarsstämpel måste tillverkaren vara godkänd hos Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll).

Hur kan man testa om det är äkta silver?

Så här kan du testa om det är äkta silver:

Ett enkelt sätt att testa om det är äkta silver är att gnida ditt smycke mot en mjuk vitt duk. Om smycket färgar av sig på duken är det tillverkat i äkta silver eftersom luft gör att äkta silver oxiderar. Man kan också hälla en droppe blekmedel på smycket. Om det lämnar efter sig en mörk fläck är det äkta silver, eftersom äkta silver oxiderar.

Vad betyder stämplarna på smycket?

Ansvarsstämpel och kattfoten

Utan dessa stämplar får du enligt lag inte saluföra dina smycken eller andra produkter som guldsmycken eller ädelmetallarbete. Swedac godkänner svenska namnstämplar och håller i det nationella namnstämpelregistret. De gör även marknadskontroller med stickprov hos butiker för att säkerställa att lagarna följs. Ett smycke som säljs som ädelmetallarbete i Sverige måste ha stämplar; en finhaltsstämpel samt en ansvarsstämpel (tillverkarens personliga stämpel) och/eller en kontrollstämpel (”kattfoten”).

Jag har sedan jag startade 2006 en fin ansvarsstämpel som pryder mina smycken. Det är bokstäverna AEG i ett speciellt typsnitt. Dessa tillsammans med min fina ae-logga och 925-stämpeln. Om du har ett smycke från mig, kolla att det stämmer! (På de allra minsta smyckena har jag ibland valt att inte hamra in loggan).

Ett felskickat kuvert – ett talande exempel

För ett tag sedan fick jag ett stort vitt bubbelkuvert från posten med texten ” Namnsmycken, Smyckesdesigner” som adressat. Jag blev väldigt nyfiken och öppnade direkt. Vad kunde det vara? Och från vem? Inget brev, ingen lapp. jag antar att askarna ramlat ur ett annat kuvert någonstans på vägen från Asien till Sverige.

Inuti 3 tunna pappersaskar med ett litet silvrigt armband i varje. Jag kände igen dessa smycken från de sponsrade inläggen på sociala medier så jag förstod direkt att de inte var menade för mig utan måste vara felskickade. (Dock ingen avsändare så jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem…) Men gissa om jag blev nyfiken att granska dem!

Knappt synlig stämpel

Det första jag konstaterade var att armbandet känns väldigt väldigt lätt, ja det väger knappt någonting. När jag ände på armbandet såg jag inga stämplar alls, inte ens 925-stämpeln som ska finnas på varje föremål tillverkat av äkta silver. Jag tog fram en lupp och till slut tycker jag ändå att den nog sitter där, den där äkthetsstämpeln. Men så svag. Armbandet saknar däremot helt alla andra stämplar: ingen ansvarsstämpeln vilket också är ett problem. Är det inte äkta silver? Utan att veta säkert så tror jag ändå att det är äkta, men varför är det ingen som riktigt går i god för och vill ansvara för dessa smycken?

Inte äkta silver

Jag valde att ta reda på lite mer om detta ämne, och noterade att många företag, marknadsför att de säljer äkta silversmycken när det bara är silverfärgad metall eller silverpläterat. En del pläteringar är mycket riktigt äkta silver, men inuti är det metall, så när pläteringen nöts bort blir det bara ett grågult metallsmycke kvar.

Samma sak med guld: Företag marknadsför och säljer billiga guldsmycken när smyckena i själva verket bara är förgylld mässing eller innehåller en lägre karathalt. Det finns till och med de som uppger att de säljer guld fast deras smycken består av 0% guld.

Too good to be true

Billigt är inte alltid bäst… Om något verkar för bra för att vara sant så är det oftast det.

Tack för ordet!

Amanda Egilson Hallgren
Silversmed och smyckesdesigner sedan 2006
med mer än 18 års erfarenhet av silversmide