Kort sagt; om du har nickelallergi så får du symptom så som klåda, svullnad och röda utslag på de platser din hud har varit i kontakt med nickel. Det kan exempelvis vara ett örhänge eller ett halsband som du har på i en längre period.

Vad är nickel allergi?

Symtom på nickelallergi

Nickel allergi är en vanlig form av kontaktallergi, vilket betyder att din hud reagerar när den kommer i kontakt med vissa ämnen, som till exempel nickel. Huden blir alltså sjuk när den kommer i kontakt med nickel. Du kan få röda kliande utslag, knottror och svullnad. Dessutom kan huden bli torr och spricka. En tredjedel av nickelallergikerna utvecklar allergiskt handeksem, men man kan också få besvär på halsen, i armhålorna, örsnibbarna, i ansiktet, ofta runt ögonen. Om du har fått en nickelallergi så kommer du för alltid ha det, och du måste undvika nickel för att slippa utslagen.

Nickel allergi är inte smittsamt eller ärftligt.

7 sätt att undvika nickelallergi

 • Undvik att ta hål i öronen eller pierca dig på andra delar av kroppen, eftersom både håltagare och smycken kan innehålla nickel.
 • Använd handtag i trä eller plast istället för metallhandtag för att undvika direkt kontakt med nickel.
 • Använd bestick och köksredskap endast av rostfritt stål eller andra material än metall för att minska risken för kontakt med nickel.
 • Undvik att ha nickel nära huden genom att täcka dörrhandtag och verktyg med plastslang om du har nickelallergi.
 • Kontrollera metallhalten i smycken och kläder du köper och undvik de som innehåller nickel. Vanliga föremål som kan innehålla nickel inkluderar armbandsklockor, jeansknappar, dragkedjor, nitar i bälten, BH-spännen och metalldelar på glasögon.
 • Var försiktig med användningen av smink, eftersom vissa produkter, som mascara och ögonskugga, kan innehålla nickel. Se till att välja produkter som är nickel-fria för att undvika allergiska reaktioner.
 • Genom att följa dessa åtgärder kan du minska risken för kontakt med nickel och därmed minimera risken för nickelallergi och dess relaterade symtom.

Bilder hämtade från Vetenskaphalsa.se

Kan man få nickelallergi av att ha hål i öronen?

Att ta hål i öronen eller piercing innebär inte i sig ökad risk för nickelallergi om smycken som används inte avger nickel. Risken för nickelallergi ökar däremot om man använder material som avger nickel då det innebär att huden under lång tid har kontakt med nickel.

Allergin mot nickel utvecklas oftast genom långvarig exponering för ämnet, och det är vanligt att den första allergiska reaktionen inträffar efter att ha fått hål i öronen. Nickelallergi är vanligtvis livslång om man har upplevt en allergisk reaktion tidigare.

Det kan vara utmanande att undvika ämnet man är allergisk mot, särskilt eftersom många vanliga föremål, som smycken och armbandsklockor, innehåller nickel. Därför är det viktigt att vara medveten om vad föremålen är tillverkade av och undvika dem om de innehåller nickel.

Det kliar under klockan – vad ska jag göra?

Husmorstips och smarta tips när klockan kliar

 • Om du bara har små besvär, så kan det ibland hjälpa att pensla flera lager nagellack på baksidan av klockan.
 • Pensla nagellack på baksidan av jeansknappen och andra knappar som är närmast huden
 • Nagellack fungerar också på bh-spännen
 • använd smycken med läderrem och låt hänget hänga utanpå kläderna

För att undvika kontakt med nickel kan du välja produkter som är gjorda av material som inte innehåller nickel, som rostfritt stål. Det kan också vara användbart att använda handtag och verktyg som är täckta med plast om du har nickelallergi.

Kan man vara allergisk mot halsband?

Ja, man kan vara allergisk mot halsband, särskilt om halsbandet innehåller material som kan utlösa allergiska reaktioner hos vissa människor. Ett vanligt allergen i halsband är nickel, vilket kan orsaka kontaktallergi hos känsliga personer. Andra material i halsband, såsom vissa metaller eller kemikalier som används i tillverkningsprocessen, kan också vara allergiframkallande för vissa individer. Om du märker att du får hudirritation eller andra allergiska symtom när du bär ett specifikt halsband, kan det vara klokt att konsultera en allergispecialist för att fastställa om du är allergisk mot något i halsbandet och för att ta reda på lämpliga åtgärder för att undvika dessa reaktioner i framtiden.

Nickelfria och hudvänliga smycken i 316L stål

Hos Namnsmycken.com hittar du flera snygga och uppseendeväckande smycken, de är dessutom vänliga för din hud. Kollektionen består i skrivande stund av ett brett kraftfullt armband och ett stort iögonfallande halsband. Smyckena finns både i guld och silver. Guldförgyllningen är 18K guld.

I dessa smycken finns det ingen eller en så liten mängd nickel att det i princip är noll. Det innebär att du inte kan få nickelallergi av våra smycken och att de som redan har nickelallergi också kan använda dem.

Behandling av eksem

Om du upplever eksem på grund av nickelallergi kan du behandla dem genom att regelbundet applicera mjukgörande krämer och eventuellt kortisonkrämer som finns tillgängliga på apoteket. Att följa dessa förebyggande åtgärder och behandlingar kan hjälpa till att minska obehaget och symtomen förknippade med nickelallergi.

Källa: 1177, eksem.se och arbetsochmiljomedicin.se

Skrivet av Amanda Egilson

Silversmide med omtanke: Amanda Egilsons kompromisslösa kvalitet
amanda egilson namnsmycken.com
amanda egilson namnsmycken.com

För Amanda är det inte bara estetiken som är viktig, utan även materialets kvalitet och komfort. Hon använder sig uteslutande av äkta silver av högsta kvalitet, och hennes smycken är fria från nickel och andra allergiframkallande metaller. Detta är en viktig aspekt för Amanda, då hon vill att alla ska kunna njuta av hennes vackra skapelser, oavsett allergier eller känslig hud.

Amanda Egilsons passion för silversmide väcktes tidigt. Sedan dess har hon finslipat sin expertis under mer än 20 år, och hennes gedigna hantverksskicklighet lyser igenom i varje smycke. Varje detalj är noggrant övervägd, från den perfekta kurvan i en ring till den varsamma gravyren av ett namn.

Trogen kundkrets

Genom åren har Amanda byggt upp en trogen kundkrets som uppskattar hennes kompromisslösa kvalitet och personliga service. Många återkommer år efter år för att beställa nya smycken eller för att få gamla favoriter kompletterade eller renoverade. Amanda värdesätter sina kunders förtroende och ser det som en ära att få skapa smycken som bär på minnen och betyder något extra.

Amandas gedigna kunskap och långa erfarenhet av silversmide, kombinerat med hennes omtanke om detaljer och komfort, gör henne till en unik och eftertraktad silversmed. Hennes smycken är inte bara vackra och personliga, utan de representerar också en kompromisslös strävan efter kvalitet och hållbarhet.

Amanda Egilson
amanda egilson