Finns det nickel i silversmycken?

Många människor undrar om det finns nickel i silversmycken. Detta är en vanlig fråga eftersom nickel är ett allergen som kan orsaka hudirritationer och allergiska reaktioner hos vissa människor. Eftersom nickelallergi är en av de vanligaste allergierna, är det viktigt att ha kunskap om detta för att undvika problem.

Vad är silver?

För att förstå detta måste vi titta närmare på vad som menas med “silver”. Rent silver är ett mjukt metalliskt element som är känt för sin höga glans och ledningsförmåga. Silver i dess rena form är för mjukt för att användas i smycken, så därför blandas det vanligtvis med andra metaller, såsom koppar eller zink, för att öka dess hårdhet och hållbarhet.

Den typen av silver som vanligtvis används i smycken kallas sterling silver och består av 92,5% silver och 7,5% av en annan metall. Vanligtvis är den andra metallen koppar men ibland kan det vara någon annan metall. Det är därför det i vissa fall ändå kan finnas små mängder nickel i smycken av sterlingsilver, men detta är inte vanligt.

Rhodium

Är det nickel i äkta silver? De flesta silversmycken som säljs innehåller inte nickel. Detta beror på att nickel är känt för att orsaka allergiska reaktioner hos många människor. Vi smycketillverkare försöker undvika detta genom att använda andra metaller som inte orsakar problem. Dessutom är det vanligt att silversmycken är belagda med en tunn lager av rhodium. Det är en metall som inte orsakar allergiska reaktioner och ger smycket en högglansig finish.

Det är vanligt att man rhodierar vitguld för att få den kalla rena färgen. Vitt guld har annars en förmåga att se lite gult ut. Här kan du läsa mer om rhodium och huruvida varför och man verkligen måste rhodiera vitguld ==>

Nickelallergi

Det är dock viktigt att notera att det kan finnas andra metaller som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Till exempel kan koppar orsaka hudirritationer hos vissa människor. Andra smycken kan innehålla spår av andra metaller som kan orsaka problem. Om du är allergisk mot en specifik metall eller har känslig hud, är det alltid bäst att konsultera en hudläkare eller allergolog för råd om vilka smycken som är säkra för dig att bära.

Allergivänliga smycken för nickelallergiker

Hos Namnsmycken.com finns en kollektion skapad i kirurgiskt stål 316L som är testad av RISE Research Institutes of Sweden AB. Detta för att fastställa korrekt metallsammansättning. Kollektionen består i skrivande stund av ett maffigt armband och ett lika maffigt halsband i allergivänligt kirurgiskt stål.

Sammanfattningsvis innehåller de flesta silversmycken inte nickel, men det kan finnas små mängder av andra metaller som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor. Om du är orolig för att utveckla en allergisk reaktion, är det alltid bäst att välja smycken som är tillverkade av allergivänliga metaller. Konsultera gärna en specialist för att hitta smycken som är säkra för dig att bära.