Finns det nickel i silversmycken?

Många människor undrar om det finns nickel i silversmycken. Detta är en vanlig fråga eftersom nickel är ett allergen som kan orsaka hudirritationer och allergiska reaktioner hos vissa människor. Eftersom nickelallergi är en av de vanligaste allergierna, är det viktigt att ha kunskap om detta för att undvika problem. För att förstå detta måste vi titta närmare på vad som menas med “silver”.

Finns nickel i äkta silver?

Nickel förekommer inte i äkta silver. Känsliga personer kan ibland reagera på materialet ändå, men då beror det på andra ämnen i silvret än just nickel. Sterlingsilver är en legering av silver och koppar som nickelallergiker ofta kan använda utan problem.

Äkta silver (Sterlingsilver) är en legering som består av 92,5% (925/1000) silver vilket även kan stämplas som 935 om finhalten istället är 935/1000. Resten är oftast i huvudsak koppar men ibland även zink, så vanligtvis kan personer med nickelallergiker använda smycken med sterlingsilver utan problem.

De flesta silversmycken som säljs innehåller inte nickel. Detta beror på att nickel är känt för att orsaka allergiska reaktioner hos många människor. Vi smycketillverkare försöker undvika detta genom att använda andra metaller som inte orsakar problem. Dessutom är det vanligt att silversmycken är belagda med en tunn lager av rhodium. Det är en metall som inte orsakar allergiska reaktioner och ger smycket en högglansig finish.

Vad är nickelallergi?

Nickelallergi är när din hud reagerar negativt på kontakt med nickel. Det är inte som en vanlig allergisk reaktion där din kropp bildar antikroppar mot något du inte tål. Istället är det andra delar av ditt immunsystem som reagerar. Symtom inkluderar rodnad, svullnad och små blåsor där huden kommit i kontakt med nickel. Oftast är händer och ansikte de områden som påverkas mest av denna typ av allergi.

Vad händer om man får nickel allergi?

Läs mer och fördjupa dig om nickelallergi här =>

Kan man vara allergisk mot äkta silver?

Man kan inte vara nickelallergisk mot äkta silver eftersom det inte förekommer nickel I äkta silver. Därför är svaret nej. Känsliga personer kan i vissa fall ändå känna av en irritation i huden men då beror det på de andra ämnena som finns i silvret som ger reaktionen.

Vad är silver?

Rent silver är ett mjukt metalliskt element som är känt för sin höga glans och ledningsförmåga. Silver i dess rena form är för mjukt för att användas i smycken, så därför blandas det vanligtvis med andra metaller, såsom koppar eller zink, för att öka dess hårdhet och hållbarhet.

Den typen av silver som vanligtvis används i smycken kallas sterling silver och består av 92,5% silver och 7,5% av en annan metall. Vanligtvis är den andra metallen koppar men ibland kan det vara någon annan metall. Det är därför det i vissa fall ändå kan finnas små mängder nickel i smycken av sterlingsilver, men detta är inte vanligt.

Vilka material är nickelfria?

De material som är nickelfria är t ex titan, kirurgiskt stål, äkta guld, äkta silver och plast. Vissa företag erbjuder även speciella beläggningar på örhängen för att förhindra att nickelpartiklar frigörs.

Finns nickel i äkta guld?

Guld är ett grundämne och innehåller inget nickel. För att få rött guld och roséguld tillsätter man koppar, ju mer koppar, desto rödare färg, och vanligen en mindre del silver och möjligen annan metall.

Nickelallergi

Det är dock viktigt att notera att det kan finnas andra metaller som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Till exempel kan koppar orsaka hudirritationer hos vissa människor. Andra smycken kan innehålla spår av andra metaller som kan orsaka problem. Om du är allergisk mot en specifik metall eller har känslig hud, är det alltid bäst att konsultera en hudläkare eller allergolog för råd om vilka smycken som är säkra för dig att bära.

Allergivänliga smycken för nickelallergiker

Hos Namnsmycken.com finns en kollektion skapad i kirurgiskt stål 316L som är testad av RISE Research Institutes of Sweden AB. Detta för att fastställa korrekt metallsammansättning. Kollektionen består i skrivande stund av ett maffigt allergivänligt armband och ett lika maffigt halsband i allergivänligt kirurgiskt stål.

RhodiumDet är vanligt att man rhodierar vitguld för att få den kalla rena färgen. Vitt guld har annars en förmåga att se lite gult ut.

Allergisk mot silver

Sammanfattningsvis innehåller de flesta silversmycken inte nickel, men det kan finnas små mängder av andra metaller som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor. Om du är orolig för att utveckla en allergisk reaktion, är det alltid bäst att välja smycken som är tillverkade av allergivänliga metaller. Konsultera gärna en specialist för att hitta smycken som är säkra för dig att bära.