Artikel om Amanda Egilson, silversmed & smyckedesigner på Namnsmycken.com

Intervju i tidningen “Mina Nya Skor”, anno 2010

Amanda Egilson Trendsättare för stilrena namnsmycken

Amanda Egilson hittade tidigt en personlig inriktning som smyckesdesigner. Hennes nisch är att tillverka namnsmycken med personliga budskap. Namnsmycken har blivit en stark trend och Amanda har varit en av de bidragande krafterna bakom utvecklingen. Hennes designkarriär började men en silversmideskurs och ett ständigt flöde av kreativa idéer.

De stilrena namnsmyckena i silver har varit Amandas kännetecken sedan hon blev smyckesdesigner 2006. Efter sin första silversmideskurs ville hon skapa ett smycken som gjorde att hennes två döttrar Lava och Elda känns nära, även när inte är med fysiskt. Iden resulterade i ett silverarmband med döttrarna namn ingraverat i små rektangulära berlocker.

amanda egilsons första namnarmband


– Iden till namnsmycken kom av att jag ville göra det enklare för människor att böra med sig det som är viktigast i livet. Ett namn, en tanke eller något annat som ligger personen varmt om hjärtat. När jag invigde min hemsida ökade försäljningen lavinartat och namnsmycken var en succé, säger Amanda Egilson. Amanda kunde förverkliga en dröm när hon sa upp sig från jobbet som marknadsassistent och istället satsade fullt ut på designen.

Lyxkollektion och husgeråd

Hon gillar att blanda olika stilar och arbetar främst i silver och guld, läderbad, silverkedjor, pärlor, rektanglar och berlocker. Till skillnad från många andra designers så hämtar Amanda inte sin inspiration från några specifika inspirationskällor, vare sig platser eller andra designers. Idéerna kommer istället inifrån henne själv och i vissa perioder är hon oerhört kreativ.

För tillfället har Amanda också en lyxkollektion på gång med påkostade halsband, armband och berlocker där man verkligen inte sparat in på något. Relativt nyligen lanserades också miniatyrkollektion, med berlocker, halsband och armband i miniformat.

– Just nu är jag inne i en fast då jag bara vill sitta i min ateljé och skapa. idéerna till nya kollektioner dyker upp hela tiden. Jag jobbar just nu med serier bruksföremål till köket. Hittills har jag designat en potatissticka, men fler produkter är på gång, säger Amanda.

Personlig kundrelation

Allt fler brudpar har upptäckt Amandas smycken och väljer att ge dem till varandra som morgongåva. Det märkts tydligt att Amanda lägger stor vikt vid att vara personlig. Varje smycke levereras med ett signerat brev, och på väggarna i ateljén hänger kort och brev från kunder. Många väljer att besöka ateljén på Östermalm i Stockholm för att verkligen få en känsla för kollektionerna.

– Den exklusiva stämpeln är viktig för mig, det ska kännas att varje smycke är handgjort och bara finns i ett exemplar. Det händer ofta att jag får in smycken som har ett par år på nacken och ska förses med ytterligare ett namn när mina kunders barnaskara har utökats. Det gör att jag får en väldigt personlig relation med många av mina kunder, säger Amanda Egilson.