Aktiviteter och lekar till bröllopsfesten

Om man vill göra det lilla extra för sina bröllopsgäster är roliga lekar och aktiviteter en bra idé. Det krävs ibland för att en bröllopsfest ska bli riktigt lyckad. Alla älskar att leka och det är enkelt att få alla att skratta. Lekar gör också att gästerna får en chans att mingla och lära känna varandra. Det enda som krävs är lite planering och att man förbereder några passande glada lekar och roliga aktiviteter.

Lekar under bröllopsmingel:

Mingel innan sittning:

 • Hitta gästen: En perfekt “ice-breaker” där gästerna får mingla och lära känna nya personer.
 • Äktenskapsrådgivning: Samla in era gästers bästa råd för ett lyckligt äktenskap.
 • Fotobås: Fånga roliga minnen med ett fotobås där gästerna kan ta selfies och bilder med rekvisita. Finns på många ställen att hyra.

Lekar under bröllopsmiddagen

Under Middagen:

 • Bröllopsbingo: Håll koll på festligheterna med bingokort fyllda med roliga händelser.
 • Lapp under stolen: Hemliga uppdrag under middagen skapar oväntade skratt och interaktioner.
 • Musiktävling: Sing along och gissa låtar – en klassiker som alltid funkar!

Fest:

 • Skoleken: Den klassiska leken där brudparet svarar på frågor med sina skor.
 • Dansbattle: Låt tärnor och marskalker tävla i en energisk dansbattle.
 • Biktkamera: Samla in gästernas videohälsningar med en rolig biktkamera.
 • Skoleken: brudparet får frågor och visar upp sitt svar med sin sko (se nedan)
 • Lego Masters: Testa brudparets kommunikation med en utmaning att bygga samma legokonstruktion med bara verbala instruktioner.

Lekar under kvällen

Klädnypeleken: En rolig och tyst lek där gästerna smygklämmer klädnypor på brudparet. Tanken är att de inte ska märka något. Man kan även gå ett steg längre och sätta klädnypor på vem som helst! Det är såå roligt!

Andra klassiska bröllopslekar

Ta hjälp av en toastmaster

Be er toastmaster, bästa vännerna eller en annan påhittig person som är bjuden på bröllopet att hjälpa till att arrangera roliga lekar och aktiviteter på bröllopsfesten. Att låta någon annan göra det blir roligare även för er, då även ni får bli överraskade. Dessutom är risken stor att ni själva är alltför upptagna på bröllopsdagen för att komma ihåg att starta lekarna. 

Fler roliga lekar på bröllopsfesten

Skoleken är en av många traditionella och roliga lekar på bröllopsfesten där brudgummen och bruden byter en sko med varandra och sedan läser någon, t ex toastmaster, upp ett antal påståenden, som till exempel:

 • Vem är chef hemma?
 • Vem städar mest?
 • Vem äter mest godis?
 • Vem skrattar mest?
 • Vem har sämst humor?
 • Vem är mest romantisk?
 • Vem gör godast köttfärssås?
 • Vem ställer in på “rätt sätt” i diskmaskinen?

Och så ska brudparet hålla upp skon som tillhör den som påståendet stämmer bäst på. Många igenkännande skratt utlovas!

Skoleken – med en twist

En rolig variant på den bröllopsleken är att låta gästerna gissa istället. Man ger gästerna två band, näsdukar eller liknande i olika färger, till exempel rosa för bruden och blått för brudgummen.

Frågorna kan förberedas långt i förväg och ha med allt från barndomen till de mest otroliga minnen som brudparet har upplevt. I den här versionen av leken är det inte brudparet som svarar utan gästerna som viftar med brudens eller brudgummens färg för att svara på frågan. Skratt är garanterade om frågorna är väl pålästa och formulerade.

 • Vem sprang naken till grannen i regnet?
 • Vem grät hos frisören?
 • Vem var klassens pingisproffs?
 • Vem gick till ICA för att köpa mjölk men kom tillbaka med champagne?Om det dessutom går att trolla fram bilder från händelsen så är det jätteroligt att visa dessa i samband med svaren. Här kan det finnas mycket som brudparets föräldrar kan berätta, som de själva inte ens kommer ihåg.

Love namnhalsband


Flera lekar till bröllopsfesten: Mammas pojke

Dela ut 5-6 nycklar (eller massor, ju fler desto roligare) till lika många killar i brudens ålder (ej släktingar). Ge också en nyckel till brudgummens mamma. Detta får ju brudparet förstås inte se. Under middagen så ställer sig toastmastern upp och säger till brudparet att:

– “Nu har ni varandra och ni har ju förstås även haft liv före. Så nu är det dags att lämna det gamla livet och därför så får vi be varje kille som haft en nyckel till brudens hem ställa sig upp och lämna tillbaka dessa.” Alla reser sig…

Bruden sjunker förstås igenom bordet. Sedan är det brudgummens tur:

– “Alla tjejer som har en nyckel till brudgummens hem, lämna tillbaka dessa nu!”
Då ställer sig bara mamman upp vilket kommer leda till skratt! Nu är det bevisat vem som tagit hand om honom även när han ej bor hemma längre, hahaa!! Resultatet blir garanterat en stor skrattsalva.

Danslekar

Danslekar är en fantastisk underhållning på bröllopsfesten. Det kan vara en dance battle mellan brudgummar och brudtärnor eller mellan gästerna (se ovan), dans stopp eller att man byter musik och dansstil hela tiden: Rock, pop, twist, vals, house, vogue, jenka eller ringdans.

Istället för att byta dansstil kan man även välja att byta danspartner tills nästa låt börjar. På så sätt får gästerna chans att dansa med varandra. Det är jätteroligt!

Gruppdans

Gruppdans eller en arrangerad dans är alltid en rolig lek.

Macarena, Ketchup Song eller Fågeldansen?

Varför inte bjuda in till de kända dansmovsen till Macarena, Ketchup song eller den klassiska gamla Fågeldansen? Dansstegen på en stor skärm så att alla kan se.

En dans som varit aktuell länge är linedance som oftast dansas till country musik. Det är underhållning som alla kan deltaga i. Både de som är vana att dansa och de som aldrig dansar i vanliga fall. Se till att koreografin inte är för avancerad så att alla kan vara med, stora och små, äldre och yngre, och att den som ska leda dansen har läst på och tränat lite. Dansen ska vara enkel: Till exempel, höger, vänster klappa händer. Ett steg framåt ett steg bakåt klappa händer. Välj gärna musik som all känner igen!

TikTok

Vad trendar på TikTok? Här finns massor av roliga knasiga danser ni kan dansa tillsammans. Se till att någon filmar!

Känner du igen mig?

En lek som roar både brudparet och bröllopsgästerna. Bruden och brudgummen har en ögonbindel på sig. Gäster och vänner deltar i leken som går ut på att känna igen sin älskling genom att bara ta i händerna. Mellan fyra och tio vänner och gäster samt bruden eller brudgummen låter sin partner undersöka händerna utan att se dem, och måste naturligtvis gissa rätt. Leken är inget för de som vet med sig att de lätt blir svartsjuka. Systrar och bröder är ofta väldigt lika!

Hur många lekar på bröllop?

Hur många lekar man ska ha på sitt bröllop väljer man själv. Att ha några inplanerade är bra, några som man med säkerhet ska leka. Dessutom är det en bra idé att ha några extra på lager, om det mot förmodan skulle bli dötid.

Fiskdamm för de minsta bröllopsgästerna

Även för de minsta finns det en rolig lek att ta till. Barn har svårt att sitta stilla, speciellt på fester och middagar som varar länge. Men om ni arrangerar en fiskdamm där de får något att leka med vid bordet när de har ätit klart kommer de andra gästerna säkert att vara tacksamma, och de små får det inte långtråkigt. Ett alternativ är att arrangera ett ”barnbord” med block, kritor, lego och lite andra leksaker. Filmtajm för barnen fungerar också bra, det räcker med en några kuddar, en tv skärm och några tecknade filmer så har dom det bra även om de börjar tröttna på bröllopsfesten.

Sist men inte minst: Glöm inte att köpa oförglömliga bröllopspresenter!

De finaste och mest personliga presenterna till ett bröllopspar hittar du på NAMNSMYCKEN.COM =>

Tillbaka till startsidan=>