SKÖTSELRÅD

Så här rengör du dina smycken

Här får du ett par tips på vad du kan göra själv för att du ta bort gulbruna, svarta och andra missfärgningar på ditt namnsmycke

Börja med att rengöra smycket med t ex tandborste och diskmedel. Skölj av och torka noga.
Doppa smycket i silverdipp ca 10 sekunder, inte mer. Undvik att doppa sötvattenpärlor i vätskan.
Polera sedan med impregnerad putsduk, anpassad för silversmycken. Det finns silverdipp och putsdukar att köpa i guldsmedsbutiker. Dessa räcker väldigt länge. Detta bör du göra regelbundet för att hålla smycket snyggt länge. I webshopen finner du även små fina putsdukar.

Om du inte tycker att det räcker…

Skicka det till mig och jag gör smycket som nytt! Bifoga ett adresserat och frankerat returkuvert så polerar jag upp det helt utan kostnad för dig. (Erbjudandet gäller endast smycken tillverkade av Namnsmycken/Amanda Egilson).

Tänk på att det är du som bär ansvaret för smycket när du skickar det till mig. Skicka därför alltid ditt smycke med Postens tjänst för rekommenderat brev. Du kan också komma till butiken och ge det till mig eller lägga ner i brevlådeinkastet.

Adress:
Amanda Egilson AB
Brahegatan 32
114 37 Stockholm

Varför har mitt smycke blivit missfärgat?

Överallt där svavel förekommer kan silver missfärgas och bli svart. Man säger att silvret oxiderar. Detta är inte helt sant, då Oxideringen egentligen är en sulfidering dvs en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver – silversulfid, som bildar en tunn svart film på silverytan.

Svavel finns nästan över allt, i luften, på huden (vissa läkemedel kan påverka), på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen och gummisnoddar osv. Oxideringen kan pustas bort med silverputsduk som innehåller putsmedel som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkomst av ny svärtning. Smycket håller sig finare ju mer man använder det.

Repigt silver?

Eftersom silver är en relativt mjuk metall repas materialet lätt när det möter hårdare material eller annat silver. När du får ditt smycke är det nästan onaturligt blankt och glänsande. Det beror på att det är alldeles nytt uttaget ur sista poleringsbadet. Om man har ett smycke med flera namnbrickor eller berlocker som ligger emot varandra så uppstår en nötning vilket resulterar i små repor i silvret. Dessa små repor täcker så småningom hela ytan och man upplever inte silvret som repigt längre, istället brukar man säga att silvret har fått en fin patina.

Lycka till med dina namnsmycken!