Publicerat

För press

Kontakta amanda@namnsmycken.com

namnsmycken smycken med gravyr

GRAVYRMASKIN – NEJ TACK!

By hand and heart

För att bibehålla det genuint handgjorda tar Amanda Egilson avstånd från gravyrmaskiner när hon skapar sina namnsmycken. Hon fortsätter det manuella konstverket att hamra in bokstav för bokstav för hand, till skillnad från många andra tillverkar som idag väljer att förenklar arbetet genom att gravera med maskin.
– Känslan att bära ett smycke som någon tillverkat för hand och med hjärta är oerhört stark, Jag tycker det är synd att förstöra den känslan, säger hon.

– Allt började egentligen efter att även yngsta dottern började på dagis och Amanda kände saknad på dagarna utan barn. Hon tillverkade då ett armband med två smånamnbrickor, som ett sätt att bära dem med sig och dem nära även på dagtid. Ur det växte en affärsidé som bottnar i känslan av att det är roligt att göra saker som andra tycker så fina att de vill bära dem.
– Min affärsidé är att man ska kunna bära med dig dem man älskar i form av ett vackert stilrent smycke, det kan vara barnens namn eller något annat som  ligger dig varmt om hjärtat.

I vissa kretsar är det mer en regel än undantag, särskilt bland småbarnsförädlar, att några vänner går ihop för att köpa ett personligt skräddarsytt namnsmycke från Amanda Egilson till en vän man tycker om. Den som själv bär ett namnsmycke vet hur mycket det smycket betyder, man har alltid sina barn nära, även när de är på dagis. Det är en känsla som ett vanligt smycke aldrig kan uppnå. I Namnsmyckens verkstad på Östermalmsgatan i Stockholm skapas alla smycken för hand. Det hamras och monteras. Det går bra att hälsa på i Amandas ateljé / showroom på Östermalmsgatan 57 i Stockholm för att få en egen  uppfattning om vad hennes smycken kan göra just för dig.

Vad är det speciella med dina smycken?

– Min styrka är det personliga budskapet, att du som kund ska kunna välja själv de du tycker är viktigaste, det som ligger närmast ditt hjärta.Det är också det genuina hantverket, jag använder inte gravyrmaskin så varje bokstav hamras in för hand till just dig. Efter köpet har du fri service på ditt smycke och det är enkelt att tala direkt med mig om du har synpunkter eller förslag.

Vilka kändisar använder dina smycken idag?

Amanda Egilson gör succé med namnsmycken och flera kändisar bland annat Isabella “Blondinbella” Löwengrip, Idol-vinnaren och sångaren i HEAT Erik Grönwall och Dave Murray från Iron Maiden bär hennes smycken. Det årliga återkommande samarbetet med det stora Bonniermagasinet MAMA och deras glammiga gala Årets Mama, gör att många mamas kan pryda sina urringningar med sina barns namn.
– Även skådespelaren Eva Röse, författarna Katerina Janouch och Ann Söderlund, modeproffset Cecilia Blankens, programledarna Mark Lewengood och Josefine Sundström bär mina smycken, säger hon. Nu siktar hon på att expandera utomlands och försäljningen går redan bra i Norge, Finland och Belgien.

Entreprenör

Amanda är en av Sveriges unga kvinnor och framgångsrika entreprenörer. Hon designar och tillverkar smycken med personliga budskap under eget namn – Amanda Egilson by hand hand and heart AB. Smycken med olika former av budskap har blivit en trend som håller i sig och man får nog säga att Amanda är en av dem som bidragit till att göra den trenden så stark. Hon började tidigt skapa smycken  med tanken på att bära med sig sina nära och kära, först under namnet Namnsmycken.com.

Kontakt

AMANDA EGILSON, by  hand and heart
Östermalmsgatan 57
11457 Stockholm

Framförallt gör jag något jag älskar

Amanda Egilson, 35, smyckedesigner – startade eget och skapade frihet till träning, vänner och hälsan.

När Amanda var mammaledig med in andra dotter Elda, blev hon uppsagd från sitt jobb som projektledare.
– Jag började söka jobb som en galning, fast ändå inte riktigt helhjärtat. Tryggheten med en fast tjänst med kontorstider vägde inte tillräckligt tungt. När lilla Elda sov fick Amanda tid för sitt intresse att designa och för sitt skapande. Hon gjorde bl a gratulationskort och silversmycken.

Armband med namnbrickor

För ett par år sedan när båda döttrarna gick på dagis, kom Amanda på ett sätt att bära med sig familjen även på dagtid. Hon tillverkade ett armband med två små namnbrickor som hängdes på och dekorerade det med några pärlor. Det var här som den framgångsrika affärsidén bakom www.namnsmycken.com föddes.

– Det blev en kick att göra saker som andra tyckte var fint. Jag hade skapat ett nytt behov hos folk genom att göra handgjorda smycken med sina barns, nära eller käras namn. Fast jag visste att det var inget jag skulle bli rik på.

Beställningarna rullade in

Men så kom första annonsen i tidningen Mama ut och julbeställningarna började rulla in.

– Det var då jag insåg att jag inte skulle behöva söka ett  nytt jobb.
Fördelarna har varit enorma för henne att våga satsa på något eget.
– Jag kan styra mina tider själv, träna när jag vill, hämta barnen tidigare och vi har det mycket bättre ekonomiskt. Men framför allt gör jag något som jag älskar och det gör att man mår riktigt bra.

Intervju i tidningen Mina Nya Skor

Amanda Egilson
Trendsättare för stilrena namnsmycken

Amanda Egilson hittade tidigt en personlig inriktning som smyckesdesigner. Hennes nisch är att tillverka namnsmycken med personliga budskap. Namnsmycken har blivit en stark trend och Amanda har varit en av de bidragande krafterna bakom utvecklingen. Hennes designkarriär började men en silversmideskurs och ett ständigt flöde av kreativa idéer.

De stilrena namnsmyckena i silver har varit Amandas kännetecken sedan hon blev smyckesdesigner 2006. Efter sin första silversmideskurs ville hon skapa ett smycken som gjorde att hennes två döttrar Lava och Elda känns nära, även när inte är med fysiskt. Iden resulterade i ett silverarmband med döttrarna namn ingraverat i små rektangulära berlocker.
– Iden till namnsmycken kom av att jag ville göra det enklare för människor att böra med sig det som är viktigast i livet, ett namn, en tanken eller något annat som ligger personen varmt om hjärtat. När jag invigde min hemsida ökade försäljningen lavinartat och namnsmycken var en succé, säger Amanda Egilson. Amanda kunde förverkliga en dröm när hon sa upp sig från  jobbet som marknadsassistent och istället satsade fullt ut på designen.

Lyxkollektion och husgeråd

Hon gillar att blanda olika stilar och arbetar främst i silver och guld, läderbad, silverkedjor, pärlor, rektanglar och berlocker. Till skillnad från många andra designers så hämtar Amanda inte sin inspiration från  några specifika inspirationskällor, vare sig platser eller andra designers. Idéerna kommer istället inifrån henne själv och i vissa perioder är hon oerhört kreativ.

För tillfället har Amanda också en lyxkollektion på gång med påkostade halsband, armband och berlocker där man verkligen inte sparat in på något. Relativt nyligen lanserades också miniatyrkollektion, med berlocker, halsband och armband i miniformat.

– Just nu är jag inne i en fast då jag bara vill sitta i min ateljé och skapa. idéerna till nya kollektioner dyker upp hela tiden. Jag jobbar just nu med serier bruksföremål till köket. Hittills har jag designat en potatissticka, men fler produkter är på gång, säger Amanda.

Personlig kundrelation

 

Allt fler brudpar har upptäckt Amandas smycken och väljer att ge dem till varandra som morgongåva. Det märkts tydligt att Amanda lägger stor vikt vid att vara personlig. varje smycke levereras med ett signerat brev, på väggarna i ateljén hänger kort och brev från kunder och många väljer att besöka ateljén på Östermalm i Stockholm för att verkligen få en känsla för kollektionerna.

– Den exklusiva stämpeln är viktig för mig, det ska kännas att varje smycke är handgjort och bara finns i ett exemplar. Det händer ofta att jag får in smycken som har ett par år på nacken och ska förses med ytterligare ett namn när mina kunders barnaskara har utökats. Det gör att jag får en väldigt personlig relation med många av mina kunder, säger Amanda Egilson.

Namnsmycke

För några veckor sedan rensade jag ena lådan i nattduksbordet och hittade ett smycke som är mig väldigt kär. Som jag har letat efter den! Var rädd att jag hade tappat bort den eller typ dammsugit upp den av misstag. Där låg den intrasslad i en datormus och en batteriladdare till en gammal kamera. Jag hade letat där i nattduksbordet flera gånger tidigare men måste totalt missat den. Efter 1,5år är den återfunnen och ingen är gladare än jag!

Det är två fina silverbrickor, graverade med barnens namn, som hänger på en kedja. Känns verkligen personligt och stilrent! En present från min man. Alexanders fick jag på min 30-årsdag förra året. Det är en kvinna som heter Amanda Egilson som gör smyckena för hand och hamrar in bokstav för bokstav. Vill du ge bort något personligt och unikt tycker jag verkligen du ska kika in på hennes hemsida Namnsmycken.com där du även hittar fler smycken.

This Lovely Life – livet som tvåbarnsmamma
30 augusti 2015