Rengöra silversmycken

När man köper handgjorda smycken i äkta silver så har man nästan alltid gjort ett mycket bra köp tycker jag. Ett personligt smycke med gravyr kan aldrig bli helt fel. Särskilt om man jämför med att köpa ett silverpläterat smycke eller ett smycke i silverfärgad metall, som är så där riktigt krispigt silvervitt och nästan känns som att det väger lite för lite… Men det står ändå tydligt att det är äkta 925-silver. Vissa länder har en annan åsikt om silvrets kvalitet än vi. Nåja. Det finns alla sorter. De smycken jag gör är i alla fall alltid i riktigt bra äkta silver och jag går utan övertalning i god för kvaliteten.

rengora_silversmycken

Missfärgat silver


Oavsett hur bra silvret är kan man ändå uppleva att det blir missfärgat; brunt eller till och med nästan svart. Det kan nästan se rostigt ut och man kan oroa sig för om det verkligen är äkta silver man köpt. Lättast att kontrollera detta är att leta efter den silverstämpel med beteckningen 925 som ska vara stämplat någonstans på smycket. På mina namnsmycken finner du alltid stämpeln på baksidan, tillsammans med min ae-logga och min officiella tillverkarstämpel AEG, som är registrerad hos Swedac.

Man kan också prova att rengöra smycket enligt konstens alla lättaste regler och blir det istället förstört, ja, då är det nog tyvärr inte silver, kanske inte ens på ytan.

rengora_silversmycken

Mitt silver går ALLTID att få skinande rent och blankt igen, oavsett hur det ser ut när du upptäcker att det behöver rengöras av olika anledningar.

Såhär rengör du dina silversmycken

  • Börja med att rengöra smycket med t ex tandborste och diskmedel. Skölj av och torka noga.
  • Doppa smycket i silverdipp ca 10-20 sekunder, inte mer, rör runt lite. Undvik att doppa sötvattenpärlor i vätskan, även om det inte är superkänsligt en så kort stund.
  • Gnid sedan ganska hårt med impregnerad putsduk, anpassad för silversmycken. Det finns silverdipp och putsdukar att köpa i guldsmedsbutiker. Dessa räcker väldigt länge. Detta bör du göra regelbundet för att hålla smycket snyggt länge.
  • Doppa smycket igen i silverdipp och torka av med ren trasa eller handduk.

Om du inte tycker att det räcker…


Om du tycker du har provat allt men att smycket ändå inte känns tillräckligt fint, skicka det då till mig och jag gör smycket som nytt! Bifoga ett adresserat och frankerat returkuvert så rengör och polerar jag upp det helt utan kostnad för dig. (Erbjudandet gäller endast smycken tillverkade av mig, Amanda Egilson Hallgren).

rengora_silversmyckenTänk på att du ansvarar för frakten till och från mig, så skicka gärna ditt smycke med rekommenderat brev!

Adress:
Amanda Egilson AB
Namnsmycken.com

Brahegatan 32
114 41 Stockholm