Gudmor, gudfar eller fadder?

Detta gäller när du är gudmor, gudfar eller fadder

Grattis!

Har du fått frågan om du vill bli fadder, gudmor eller gudfar till ett litet barn? Grattis! Det är en ära och ett stort förtroende att bli tillfrågad. Det betyder att någon i din närhet litar på dig till hundra procent och vill ha dig i sitt barns liv. Ofta blir man smickrad av att bli tillfrågad, för det är ett vackert och livslångt åtagande. Det innebär en möjlighet att få lära känna en ny liten person och följa dess uppväxt och liv.

Det innebär förstås mycket ansvar också, och är inget man behöver säja ja till direkt. Fundera ordentligt på saken innan du tackar ja. Fråga barnets föräldrar varför de valde just dig och vilken roll de vill att du ska ha i deras barns liv.

Idag finns det lagar som styr vem som tar hand om barnen om föräldrarna skulle dö eller på annat sätt inte kunna ta hand om sina barn.

gudmor

Uppgifter för en fadder, gudmor eller gudfar

Det finns inga regler som du måste följa som fadder. I modern tid har faddern kommit att bli en person som värnar lite extra om barnet och ställer upp som barnvakt när det behövs.

Enligt Svenska kyrkan finns dock en rad ansvarsområden som rekommenderas till dig som fadder. Här är fem av dem:

1. Vara en förebild

Var en förebild för barnet, både när det kommer till tron och i övriga livet.

En förebild kan vara en vän som finns där när man behöver prata, vara den som bryr sig och ibland den som ger råd.

2. Finnas som stöd

Enligt svenska kyrkan innebär att vara fadder, gudfar eller gudmor ett livslångt uppdrag.

Fadderskapet handlar om en vilja att finnas för den som döpts. Att vara en inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen.”

3. Komma ihåg dopdag, födelsedag, konfirmation, student etc

Se till att komma ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till dopbarnet och visa att du alltid finns där.

4. Umgås bara ni två

Umgås med barnet med jämna mellanrum. Gärna just på dopdagen genom att äta något gott och dela tankar om livet. Börja gärna tidigt så det blir en fin tradition.

5. Vara aktiv under konfirmationen

Var aktiv under fadderbarnets konfirmationstid.

En fadder måste vara döpt

En fadder ska vara döpt men det finns inget krav på att han/hon måste tillhöra Svenska kyrkan eller vara aktivt troende.

dophalsband

Har du tur kanske du får ett vackert personligt halsband som tack? Välj ett av dessa eller titta efter något annat i webshopen.