Aktiviteter och lekar till bröllopsfesten

Om man vill göra det lilla extra för sina bröllopsgäster är lekar och aktiviteter en bra idé. Det krävs ibland för att en bröllopsfest ska bli riktigt lyckad. Alla älskar att leka och det är enkelt att få alla att skratta. Lekar gör också att gästerna får en chans att mingla och lära känna varandra. Det enda som krävs är lite planering och att man förbereder några passande glada lekar och roliga aktiviteter.

Klassiska bröllopslekar

Be er toastmaster, bästa vännerna eller en annan påhittig person som är bjuden på bröllopet att hjälpa till att arrangera lekar och aktiviteter. Att låta någon annan göra det blir roligare även för er, då även ni får bli överraskade. Dessutom är risken stor att ni själva är alltför upptagna på bröllopsdagen för att komma ihåg att starta lekarna. 

Roliga lekar på bröllopsfesten

Skoleken är en traditionell bröllopslek där brudgummen och bruden byter en sko med varandra och sedan läser någon, t ex toastmaster, upp ett antal påståenden, som till exempel:

  • Vem är chef hemma?
  • Vem städar mest?
  • Vem äter mest godis?
  • Vem skrattar mest?
  • Vem har sämst humor?
  • Vem är mest romantisk?

Och så ska brudparet hålla upp skon som tillhör den som påståendet stämmer bäst på. Många igenkännande skratt utlovas!

Skoleken – med en twist

En rolig variant på den bröllopsleken är att låta gästerna gissa istället. Man ger gästerna två band, näsdukar eller liknande i olika färger, till exempel rosa för bruden och blått för brudgummen.

Frågorna kan förberedas långt i förväg och ha med allt från barndomen till de mest otroliga minnen som brudparet har upplevt. I den här versionen av leken är det inte brudparet som svarar utan gästerna som viftar med brudens eller brudgummens färg för att svara på frågan. Skratt är garanterade om frågorna är väl pålästa och formulerade.

  • Vem sprang naken till grannen i regnet?
  • Vem grät hos frisören?
  • Vem var klassens pingisproffs?Om det dessutom går att trolla fram bilder från händelsen så är det jätteroligt att visa dessa i samband med svaren. Här kan det finnas mycket som brudparets föräldrar kan berätta, som de själva inte ens kommer ihåg.

Mamma pojke

Dela ut 5-6 nycklar (eller valfritt antal) till lika många killar i brudens ålder (ej släktingar). Ge också en nyckel till brudgummens mamma. Detta får ju brudparet förstås inte se. Under middagen så ställer sig någon upp och säger till brudparet att:

“Nu har ni varandra och ni har ju förstås även haft liv före. Så nu är det dags att lämna det gamla livet och därför så får vi be varje kille som haft en nyckel till brudens hem ställa sig upp och lämna tillbaka dessa.”

Bruden sjunker förstås igenom bordet. Sedan är det brudgummens tur:

“Alla tjejer som har en nyckel till brudgummens hem, lämna tillbaka dessa nu!”
Då ställer sig bara mamman upp vilket kommer leda till skratt! Nu är det bevisat vem som tagit hand om honom även när han ej bor hemma längre., haha.

Danslekar

Danslekar är fantastisk underhållning på bröllopsfesten. Det kan vara en danstävling eller att man byter musik och dansstil hela tiden: Rock, pop, twist, vals, house, vogue, jenka eller ringdans.

Istället för att byta dansstil kan man även välja att byta danspartner tills nästa låt börjar. På så sätt får gästerna chans att dansa med varandra. Det är jätteroligt!

Gruppdans

Gruppdans eller en arrangerad dans är alltid roligt.

Macarena, Ketchup Song eller Fågeldansen?

Varför inte bjuda in till de kända dansmovsen till Macarena, Ketchup song eller den klassiska gamla Fågeldansen? Dansstegen på en stor skärm så att alla kan se.

En dans som varit aktuell länge är linedance som oftast dansas till country musik. Det är underhållning som alla kan deltaga i. Både de som är vana att dansa och de som aldrig dansar i vanliga fall. Se till att koreografin inte är för avancerad så att alla kan vara med, stora och små, äldre och yngre, och att den som ska leda dansen har läst på och tränat lite. Dansen ska vara enkel: Höger, vänster klappa händer. Ett steg framåt ett steg bakåt klappa händer. Välj gärna musik som all känner igen!

Tic-toc

Vad trendar på Tic-toc? Här finns massor av roliga knasiga danser ni kan dansa tillsammans. Se till att någon filmar!

Känner du igen mig?

En lek som roar både brudparet och bröllopsgästerna. Bruden och brudgummen har en ögonbindel på sig. Gäster och vänner deltar i leken som går ut på att känna igen sin älskling genom att bara ta i händerna. Mellan fyra och tio vänner och gäster samt bruden eller brudgummen låter sin partner undersöka händerna utan att se dem, och måste naturligtvis gissa rätt. Leken är inget för de som vet med sig att de lätt blir svartsjuka. Systrar och bröder är ofta väldigt lika!

Fiskdamm för de minsta bröllopsgästerna

Barn har svårt att sitta stilla, speciellt på fester och middagar som varar länge. Men om ni arrangerar en fiskdamm där de får något att leka med vid bordet när de har ätit klart kommer de andra gästerna säkert att vara tacksamma, och de små får det inte långtråkigt. Ett alternativ är att arrangera ett ”barnbord” med block, kritor, lego och lite andra leksaker. Filmtajm för barnen fungerar också bra, det räcker med en några kuddar, en tv skärm och några tecknade filmer så har dom det bra även om de börjar tröttna på bröllopsfesten.

Fler roliga tips:

På Bröllopsguidens hemsidan hittar du fler roliga lekar och aktiviteter.
Här hittar du fler roliga festlekar