Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

Vilken är din månadssten?

En månadssten är ädelsten som enligt folktro och tradition är kopplad till en specifik månad. Här får du veta mer om månadsstenarna och vilken som hör till varje månad.

Månadsstenar
Månadssten

Vilken färg har din månadssten?

 • januari – röd
 • februar – lila
 • mars – akvamarin, dvs ljust ljust blå
 • april – vit, kristall
 • maj – grön
 • juni – ljuslila
 • juli – mörkrosa
 • augusti – ljusgrön
 • september – blå
 • oktober – ljusrosa
 • november – guld
 • december – ljusblå

Månadsstenarna och deras egenskaper

Det här betyder just din månadssten

Varje månad har sin speciella sten med unika egenskaper och symbolik. Här är en sammanfattning av månadsstenarna och deras betydelser:

 • Januari: Granat symboliserar uthållighet och sanning.
 • Februari: Ametist står för uppriktighet och inre frid.
 • Mars: Akvamarin representerar mod och kommunikation.
 • April: Diamanten och bergskristall symboliserar oskuld och ljus.
 • Maj: Smaragden står för lycka och framgång i kärlek.
 • Juni: Pärlan och Månstenen hyllar skönhet och intuition.
 • Juli: Rubin representerar kärlek och kyskhet.
 • Augusti: Peridot symboliserar glädje och personlig styrka.
 • September: Safir står för tillgivenhet och inre frid.
 • Oktober: Opalen, Rosenkvarts och Rosa Turmalin ger hopp och insikt.
 • November: Gul topas, citrin och Tigeröga representerar trohet och klarhet.
 • December: Blå Topas och Turkosen ger känslan av samhörighet och kärlek.

Månadssten till ditt halsband

Många av de halsband du hittar här på Namnsmycken.com passar väldigt bra att bära tillsammans med en månadssten. Tex Coin namnhalsband. Ett annat smycke där månadsstenen ingår är Coin halsband med månadssten.

Örhänge med månadssten

Du hittar även några olika modeller av örhängen med månadssten i webshopen på =>

Vad betyder din månadssten?

Det här betyder din månadssten:

Månadsstenar öppnar upp en fascinerande värld, där inte bara symbolik utan även personlig betydelse tar centrum. Varje månad knyts till en specifik sten, vilket skapar en unik symbol för den perioden. Till exempel representerar granaten januari med sin uthållighet och sanning, medan turkosen bär på december månads känsla av samhörighet och kärlek.

Januari Månadssten

Månads sten för januari är röd.

armband med januari månadssten

Granaten symboliserar den gudomliga urkraften inom oss och ger oss lust, styrka och mod. Den kärleksfulla energin hos granat stödjer dig att leva din passion, din sexualitet, din vitalitet och vildhet. Stenen symboliserar hängivelse och förmågan att stå fast vid sitt ord stadigt förankrad i den fysiska verkligheten. Granat öppnar för att kärlekens kraft, förståelse och värme ska komma till uttryck i ditt liv. Lev passionerat och lev fullt ut!

månadssten januari

Februari Månadssten

Månads sten för februari är lila.

Ametist har rykte om sig att vara djupt lugnande för tankar och känslor. Stenen sägs fungera mot huvudvärk och vid sömnproblem och bärs som skyddande amulett mot negativitet och stress. Ametisten är en sten med starka och renande vibrationer och kan användas vid meditation och healing. Ametist stärker vår intuition och andliga närvaro.

Februari Lycka namnarmband med månadssten
Lycka namnarmband med månadssten
månadssten februari

Mars Månadssten

Månads sten för mars är akvamarin, dvs ljust ljust blå, som vatten

Akvamarin ger renhet, klarhet och mod i vår kommunikation – med omvärlden såväl som med oss själva. Den hjälper dig att flöda över och bjuda omgivning friskt vatten – låt dina känslor springa fram inom dig som en källa till insikt och ärlighet, låt dig själv komma till tals. Uttryck det inre hav som böljar inom dig av lekfullhet, poesi och kreativitet. Namnet akvamarin kommer från ordet “aqua”- vatten och “mare”- hav. Stenen var sjömännens lyckosten som de bar med sig som tur-amuletter över haven.

månadssten mars


April Månadssten

Månads sten för april är vit eller genomskinlig som diamant eller bergskristall

Diamanten härstammar från det grekiska ordet adamas, vilket betyder oövervinnelig. Dessutom symboliserar denna ädelsten perfektion, då den aldrig behöver förbättras eller laddas upp på nytt. Dess oskuldsfullhet representeras genom dess färg och klarhet, vilket gör den till en sten av renhet och fasthet. Diamanten är också associerad med kärlek och öppenhet gentemot den inneboende självklarheten i vår existens på denna jord. Den kan erbjuda stabilitet i relationer och förtroende för vår känslomässiga och intellektuella natur. Med dess tidlösa skönhet och symbolik för styrka och klarhet, blir diamanten en betydelsefull del av livets gåva.

april månadssten änglabarn

Bergkristall sägs vara en länk mellan de himmelska stjärnornas energi och våra själar. Bergkristallens energi symboliserar harmoni, balans och synkronicitet. Den sägs traditionellt harmonisera och sammanlänka tankar, känslor och medvetande med universums existentiella kraft. Den har använts i andliga, vetenskapliga och läkande syften i många kulturer världen över. Det sägs att bergkristallen kan transformera, förstärka, fokusera och balansera energi.

Maj Månadssten

Månads sten för maj är grön

Smaragden skänker harmoni inom livets alla områden. Det är en sten för lycklig kärlek. Smaragden stimulerar intelligens och sunda ställningstaganden som ger att den enda rätta handlingen i ett visst läge också är den enda möjliga handlingen.

månadssten maj
sweetheart med maj månadssten
sweetheart med månadssten

Juni Månadsten

Månads sten för juni är ljuslila

juni månadssten

Pärla / Månsten hjälper män och kvinnor att ta fram sin feminina sida och hjälper oss förankra dessa kvalitéer i vardagen. Den hjälper oss att attrahera, absorbera och ta emot det vi behöver av den kosmiska mångfalden.

månadssten juni

Juli Månadssten

Månads sten för juli är rödrosa, mörkrosa, cerice

Rubinen stöder dig att gå lycksalighetens väg, dvs, ingenting är för bra för dig, du är värd det bästa. Rubinen ger oss kraft och styrka att lysa upp mörkret inom oss. Den stärker kreativitet och stöder oss att förändra vår värld. Bär en rubin i plånboken, så kommer du alltid att leva i välfärd.

månadssten juli

Augusti Månadssten

Månads sten för augusti är ljusgrön

augusti månadssten Coin namnhalsband
Coin namnhalsband

Peridot renar och stimulerar kärlek och personlig kraft och vilja. Den skänker förståelse och acceptans i personliga relationer och kärlek. Peridot eller Olivin som den också heter, ger kraft att lyssna på hjärtat och låta kärleken leda oss i våra liv.

månadssten augusti

September Månadssten

Månads sten för september är blå

Safir. Den stöder intuition, inre seende och är utmärkt vid alla former av inre resor. Använd safiren vid guidade meditationer och visualiseringar, vid astrala resor och reinkarnationsresor.

månadssten september


Oktober Månadssten

Månads sten för oktober är ljusrosa

oktober månads sten coin namnhalsband

Använd Rosa Turmalin för att attrahera inspiration, mod och självförtroende. Stenen ska stimulera balans mellan den högra och vänstra hjärnhalvan, dessutom skapar den balans mellan de manliga och kvinnliga krafterna inom oss.

Rosenkvarts initierar kärleken till oss själva. Den ger lugn och känslomässig förtröstan. Rosenkvartsen stimulerar kontakten med vårt inre barn, stödjer oskuldsfullhet, sårbarhet och tillit. Den förbinder den andliga dimensionen med kärleken och ger oss kärlek utan villkor och krav.

månadssten oktober

Opalen stärker vår individualitet och personliga uttryck och hjälper oss att acceptera och förändra personlighetens sämre sidor. Den stimulerar den kreativitet som ryms inom oss och ger oss inspiration och fantasi att skapa vår framtid med.

November Månadssten

Månads sten för november är gul

Gul Topas / Citrin är en glad och positiv sten som stimulerar oss att se det ljusa i tillvaron. Den hjälper oss att komma till uttryck i sociala sammanhang, ha roligt, skratta och leka. Bär den som amulett för att stärka självförtroendet och tilliten till den egna förmågan att skapa och vara. Den som vill bryta sina egna mönster göra upp med begränsningar ur det förflutna kan bära citrin.

månadssten november

December Månadssten

Månads sten för december är himmelsblå

december månad coin med månadssten

Blå Topas är känd som sten för sann kärlek och framgång i alla åtaganden. Den stimulerar individualitet och kreativitet, stöder din tillit till dina egna beslut. Topas är en sten som transformerar negativitet till kärlek och glädje. Den hjälper oss att se “den stora bilden” och att lita till universums och den gudomliga kraften.

månadssten december

Sammanfattning

Hjärtformade månadsstenar i äkta silver – mer än bara vackra ädelstenar

 • Varje månad har sin egen sten med magiska egenskaper och symbolik.
 • Välj din egen födelsemånads sten eller en annan färg som du älskar.
 • Hjärtformade hängen i vackra färger och äkta silver.
 • Personlig namnbricka kan graveras för en extra touch.
 • Perfekt present för dig själv eller en nära vän.

Beställ din månadssten idag och skapa ett smycke du kommer att älska i många år framöver!


Kontakta oss:

Om du har frågor eller funderingar kring våra namnsmycken är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna att hitta det perfekta smycket för dig!

Amanda Egilson
Silversmed i Stockholm sedan 2006
WWW.NAMNSMYCKEN.COM
mail: amanda@namnsmycken.com

amanda egilson silversmed

Källa: Kristallrummet, Bröllopsmagasinet