Varför blir silversmycken svarta?

Varför blir silversmycken missfärgade?

Jag har samlat in frågor jag fått från mina kunder genom åren när det gäller rengöring av silversmycken och halsband som blivit missfärgade och svarta. Frågorna är många varför silverhalsband blir svarta. och jag ska besvara dem åt er. Jag ska även förklara kemin, dvs varför det blir missfärgat och vilka saker i hemmet som kan påskynda processen. Jag kommer också gå in på vad du ska göra för att förhindra att dina silversmycken blir missfärgade eller svarta.

Därför blir silversmycken missfärgade

För det första, varför blir silversmycken missfärgade? Det är oftast på grund av en process som kallas oxidation. Silver reagerar naturligt med luft och fukt, vilket leder till att det bildas en yta av silveroxid. Detta kan ge smyckena en mörkare eller missfärgad ton över tiden.

Och varför de blir svarta? När silver kommer i kontakt med svavelhaltiga ämnen, antingen i luften eller från huden, bildas silver sulfid. Det är den svarta beläggningen som ibland kan ses på silversmycken.

Korta snabba svar på varför silversmycken blir missfärgade och svarta

Varför blir silversmycken missfärgade?

Silversmycken blir oftast missfärgade på grund av oxidation, där silver reagerar med luft och fukt, bildar silveroxid och resulterar i en mörkare ton över tiden.

Kan äkta silver bli svart?

Ja, äkta silver kan bli svart. Det beror på att det reagerar på svavelväte och syre som finns bland annat luften, på huden, i tyger, i parfym och i vissa hudkrämer och läkemedel. Så även om silver mörknar pga oxidation är det alltid intakt under den missfärgade ytan. Silver mörknar även naturligt med tiden. Det kan man se på gamla smycken som har en mörkare nyans.

Varför blir silvret svart?

Silversmycken blir svarta när de kommer i kontakt med svavelhaltiga ämnen, antingen från luften eller från huden, vilket bildar silver sulfid, den svarta beläggningen på smycken.

Hur undviker man att silversmycken missfärgas?

Förvara smyckena åtskilda i en lufttät förpackning, undvik kemikalier och lösningsmedel. Var även försiktig med parfym, lotion. Rengör regelbundet för att bevara deras glans. Överväg professionell rengöring då och då.

Kan man bada med silversmycken i saltvatten?

Ja, silversmycken klarar ett dopp i havet eller i klorerad pool. Undvik dock varma svavelhaltiga källor för att förhindra missfärgning.

Kan man sova med silversmycken?

Ja, om du inte har mycket känslig hud. Undvik dock att smycket kan komma i kläm eller skadas under natten eller att du under sömnen råkar komma åt eller dra i det.

Varför blir smycken repiga?

Silversmycken kan repas, särskilt om de ligger emot varandra. Repor ger smyckena en fin patina över tiden och är ett bevis för att silver är ett levande material.

Kan man rengöra silver med bikarbonat?

Ja, bikarbonat är en miljövänlig lösning för att rengöra silversmycken. Använd det med aluminiumfolie och kokande vatten för att få bort missfärgningar.

:::::

==> Läs våra Skötselråd här ==>

:::::

Så här ska du göra för att dina silversmycken ska behålla sin glans

Här är några enkla tips för att hålla dina smycken fina:

  1. Förvaring: Förvara dina silversmycken i en lufttät förpackning eller påse när du inte använder dem för att minimera kontakt med luft och fukt.
  2. Undvik kemikalier: Var försiktig med att använda kemiska produkter såsom parfym, lotion och rengöringsmedel i närheten av dina smycken, eftersom dessa kan accelerera oxidationsprocessen.
  3. Ta av smyckena vid vissa aktiviteter: Ta av dina smycken när du simmar i klorerat vatten eller deltar i aktiviteter där de kan utsättas för överdriven fukt.
  4. Rengör regelbundet: Använd en mjuk trasa eller borste för att regelbundet rengöra dina smycken. Detta kan bidra till att avlägsna ytskiktet av oxidation och förhindra att de blir för missfärgade.
  5. Professionell rengöring: Överväg att ta dina smycken till en professionell guldsmed för rengöring och underhåll, särskilt om de är mycket äldre eller om du märker svårare fläckar.

Om vi går lite djupare i varför silversmycken kan bli svarta…

Vad är missfärgning på silver egentligen och hur kan vi förhindra att den utvecklas?

Missfärgning är resultatet av en kemisk reaktion mellan silver och substanser i omgivningen som innehåller svavel. Silvret från dina smycken reagerar med svavel och bildar silversulfid. Silversulfid är svart. När ett tunt skikt silversulfid bildas på silvrets yta mörknar silvret. Det är det som kallas ”missfärgning”. Det uppstår som en kemisk reaktion med syrebaserade komponenter. Allt eftersom reaktionen utvecklas kommer silvret att ändra färg från skinande spegelblankt till glansigt gult och slutligen till helt svart, beroende på hur länge processen tillåts fortgå.

Missfärgning är en oxidering av silversmycken som oftast resulterar i ett tråkigt, grått eller svart skikt över smycket. Trots att det är en form av korrosion, förstör det inte den underliggande metallen, till skillnad från rost. Det påverkar endast det övre skiktet så det undre skiktet kommer att bibehållas intakt.

Vardagliga saker i hemmet orsakar missfärgat silver

Det finns inget sätt att fullständigt skydda silversmycken från att missfärgas eftersom silver reagerar med så många olika komponenter som finns omkring dig i din vardag såsom mat, vätskor (kranvatten!), gummi, kosmetika och till och med kläder.

Missfärgningen kan exempelvis påskyndas av föremål som innehåller klor, sura komponenter eller parfym och hårspray.

När du bär silversmycken kommer oljor från din hud att ackumuleras på smyckets yta och göra silvret mottagligt för oxidering. Till och med relativt milda kemikalier i svett påskyndar oxideringen, särskilt i kombination med värme och syre. Vissa läkemedel kan också göra så att silvret blir svart, brunt eller missfärgat.

Hur ska man förvara sina silversmycken för att förhindra missfärgning?

Silversmycken som förvaras tillsammans med andra silversmycken tenderar att missfärgas snabbare. Förvara alla dina silversmycken åtskilda från varandra, gärna i tex mjuka tygpåsar. Undvik badrumsskåp och badrum som ofta har högre luftfuktighet än andra rum.

Vissa källor rekommenderar att man bör torka av sina silversmycken efter användning, eftersom det saktar ned processen. De säger vidare att ta a dem när man tvättar sig, badar eller duschar. Till och med att ta av sig silverringar när de lagar mat samt att undvika kontakt med föremål av bomull, gummi eller latex. Här håller jag inte helt med utan jag menar att för det allra mesta, mår silver bäst med att levas i! Det finns naturligtvis undantag, se exemplen ovan.