Varför blir mina silversmycken svarta?

Därför blir dina silversmycken svarta och missfärgade

Silvret mörknar och blir svart och missfärgat – frågor och svar

Varför blir silversmycken missfärgade?

Kan äkta silver bli svart?

Ja, äkta silver kan bli svart. Det beror på att det reagerar på svavelväte och syre som finns bland annat luften, på huden, i tyger, i parfym och i vissa hudkrämer och läkemedel. Man brukar säga att silvret oxideras. Även om silver mörknar pga oxidation är det alltid intakt under den missfärgade ytan. Silver mörknar även naturligt med tiden. Det kan man se på gamla smycken som har en mörkare nyans.

Så här rengör du dina silversmycken =>


Här är några enkla tips för att förhindra missfärgade smycken.


Eftersom det är meningen att smycken ska användas och levas i, föreslår jag att du betraktar dessa råd som just råd. Däremot, att leva i ett smycke innebär naturlig slitage, men det är det värt. Här är några enkla tips:

  • Förvara dina silversmycken i en lufttät förpackning eller påse när du inte använder dem. Använd med fördel asken du fick med smycket.
  • Undvik om möjligt att förvara dem öppet i ditt badrumsskåp
  • Undvik att använda kemiska produkter såsom parfym, lotion och rengöringsmedel i närheten av dina smycken.
  • Ta av dig dina smycken när du simmar i klorerat vatten eller deltar i aktiviteter där de kan utsättas för överdriven fukt.
  • Rengör regelbundet med en mjuk trasa eller borste.
  • Professionell rengöring: Överväg att ta dina smycken till en professionell guldsmed för rengöring och underhåll, särskilt om de är mycket äldre eller om du märker svårare fläckar.

Kan man bada med silversmycken i saltvatten?

Ja, silversmycken klarar ett dopp i havet eller i klorerad pool. Undvik dock varma svavelhaltiga källor för att förhindra missfärgning.

Kan man sova med silversmycken?

Ja, du kan sova med silversmycken om du inte har mycket känslig hud. Däremot kan det vara en god idé att ta av det för att undvika att det kommer i kläm eller skadas under natten. Vidare kan du under sömnen råka komma åt eller dra i det. En kedja kan lätt gå sönder.

Varför blir smycken repiga?

Silver är ett levande material. Därför kan silversmycken repas, särskilt om de ligger emot varandra. Repor ger smyckena en fin patina över tiden och är ett bevis för att silver är ett levande material.

Kan man rengöra silver med bikarbonat?

Ja, bikarbonat är en miljövänlig lösning för att rengöra silversmycken. Använd det med aluminiumfolie och kokande vatten för att få bort missfärgningar.

rengöra silver


Amanda Egilson – Silversmed med lång erfarenhet

Jag som skriver detta är silversmed och smyckedesigner sedan 2006 och har därför lång erfarenhet av ämnet. Frågan “varför blir mina silversmycken svarta” är en av de vanligast förekommande frågorna jag hör. Om du har några andra frågor, tveka inte att kontakta mig.
Du kan läsa mer om mig och varför jag kallar mig kunglig hovleverantör här =>

Mvh

Amanda Egilson
WWW.NAMNSMYCKEN.COM
amanda@namnsmycken.com