I år firade tidningen Mama 20 år av att hylla Sveriges mammor med den prestigefyllda galan Årets Mama. Under kvällen samlades kändisar och läsare för att fira moderskap i alla dess former, och för att hedra de inspirerande kvinnor som utsetts till vinnare i olika kategorier.

En hyllning till moderskap och glädje

Jag skapade alla vinnarsmycken

För mig, Amanda Egilson, silversmed och smyckedesigner, har denna gala en speciell plats i mitt hjärta. Under åren 2008-2014 har jag haft den stora äran att skapa vinnarsmycken till alla mammor som utsetts till Årets Mama. Varje smycke är unikt och personligt, designat med vinnarens barns namn ingraverat. Att se glädjen i deras ögon när de tar emot sina smycken är en ovärderlig känsla. Jag är verkligen stolt över att få vara en del av detta evenemang och att bidra med mina smycken till att göra kvällen ännu mer speciell.

Genom åren har jag haft förmånen att samarbeta med tidningen Mama och skapa smycken till många fantastiska kvinnor. Att se mina smycken bäras av så många inspirerande mammor, från kändisar till vardagshjältar, är en enorm ära. Det är ett bevis på att mina smycken inte bara är vackra och personliga, utan också symboliserar kärlek, styrka och moderskap. Det är fantastiskt att se dem med påsarna som bär mitt namn; Amanda Egilson

Vinnare av Årets mama 2014

Årets mama: Mini Andén
Årets powermama: Carolina Neurath
Årets artistmama: Linda Pira
Årets sportmama: Therese Alshammar
Årets matmamas: Ulrika och Carina Brydling
Årets provokatörmama: Sanna Bråding
Årets hjältemama: Elin Sohl
Årets barnklädesdesigner: Kristin Nylund/Gardner & the gang

Therese Alshammar tar emot pris som Årets sportmama 2014 av kvällens konferencier Jessica Almenäs.
Foto: Camilla Svensk

Vinnare av Årets mama 2013

Årets Mamas 2013 korades på Kungliga Operan i Stockholm. Det hela är mycket glamoröst och roligt och man rycks lätt med i stämningen. Jag är dessutom väldigt tacksam och glad att få tillverka vinnarsmyckena år efter år (nu var det 6:e året). Tack för det!

Årets mama: Charlotte Perrelli
Årets kulturmama: Martina Montelius
Årets karriärmama: Lili Assefa
Årets sportmama: Josefine Öqvist
Årets provokatörmama: Gunilla Persson
Årets hjältemamas: Barnmorskorna
Årets barnklädesdesigner: Hanna Clavegård/I dig denim

Årets mamas 2013.
Foto: Camilla Svensk

Vinnare av Årets mama 2012

Årets mama: Carola
Årets bloggmamas: Therese Krupa Syllner och Sofia Falk/Hormoner & Hemorrojder
Årets karriärmama: Elaine Eksvärd
Årets provokatörmama: Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg
Årets hjältemama: Juliana Wiklund

Carola blev oerhört smickrad av armbandet med sina båda barns namn på. Hon berättade så fint om adoptionen av dottern Zoe så att vi blev alldeles rörda.

Juliana Wiklund, fotografen som ideellt ställer upp och fotograferar familjer som har det extra jobbigt och tungt med livshotande sjukdomar fick mig att känna att jag också vill bidra.

André Pops, som även passade på att presentera sin alldeles rykande färska barnbok, blev Årets Papa. Han såg fram emot att börja bära sitt nya smycke och att ta av sitt gamla. Tihi.

Vinnare av Årets mama 2011

Årets knockoutmama: Frida Wallberg
Årets raketmama: Anitha Cleménce (då Schulman)
Årets businessmama: Laila Bagge Wahlgren
Årets modemama: Carin Rodebjer
Årets modiga mama: Caroline Engvall
Årets matmama: Lina Gebäck
Årets barnklädesdesigner: Lisa Carrol/Livly
Årets hjältemama: Matilde Martinsson
Årets bloggmama: Moa ”Spiderchick” Allansso

Vinnare av Årets mama 2010

För tredje året i rad är Amanda Egilson by hand and heart ombedda att stå för vinnarsmycken till Årets Mamas och Papa. Det är en rolig tradition som vi glada och stolta över. Idag levererade jag personligen påsen med alla vinnarsmycken till Bonniers eventavdelning. 

Årets revansch-mama: Anna Lindberg
Årets karriär-mama: Birgitta Ohlsson
Årets provokatör-mama: Katrin Zytomierska
Årets bloggmama: Karin ”Ketchupmamman” Lindell
Årets modiga mama: Lena Sundström
Årets hjältemama: Linda Carlgren
Årets modemama: Marina Kereklidou
Årets scen-mama: Zinat Pirzadeh
Årets barnklädesdesigner: Helene Edsta och Karolin Af Jochnick/Monamici

Några av årets mamas 2010, med Annika Lantz som programledare.
Foto: JAN DÜSING

Vinnare av Årets mama 2009

Även i år föll lotten att tillverka vinnarsmyckena till galan på oss. Den stora festen, med Afternoon Tea-tema, hölls nu idag på Berns Salonger i Stockholm. 800 glada mammor och en del pappor fick champagne och en fantastisk show med modevisning och stor prisutdelning samt efterföljande (tung!) goodiebag.

Årets mama: Sanna Lundell
Årets bäst klädda mama: Jenny Wilson
Årets powermama: Isabellah Andersson
Årets mama-inspiratör: Jessica Andersson
Årets mammabloggare: Sonja Abrahamsson
Årets barnklädesdesigner: Cassandra Rhodin/Mini Rodini
Årets mama-hjälte: Sofie Karlsson

Vinnare av Årets mama 2008


Överskriften till inlägget var: Amanda Egilson står för vinsterna till tidningen Mamas stora gala 2008 på Berns

Den 9 december på Berns i Stockholm koras årets mamas och papa av tidningen MAMA, som i år firar femårsjubiléum. Den stjärnspäckade galan utlovar i år mer ”mama-glamour” kombinerat med stort fokus på barnen. I år satsar mama dessutom ännu mer på välgörenhet i och med sitt samarbete med ”Alla Kvinnors Hus”, en organisation som hjälper hotade och förföljda kvinnor.

Årets mama: Linda Isacsson
Årets bäst klädda mama: Cecilia Blankens
Årets cash-mama: Mernosh Saatchi
Årets bloggmama: Pernilla Wahlgren
Årets mamahjälte: Lotta Gray
Årets mamainspiratör: Barnmorskorna
Årets barnklädesdesigner: Fanny Sundgren/Franka
Årets eko-val: Stadsmissionen

20 år av Årets Mama

Mitt samarbete med tidningen Mama är ett utmärkt exempel på hur jag använder mitt kunnande, mitt engagemang och auktoritet för att skapa vackra och meningsfulla smycken som hyllar moderskap. Mina smycken är en symbol för kärlek, glädje och inspiration, och de kommer att fortsätta att pryda mammor runt om i Sverige i många år framöver.

Mer om Amanda Egilson

amanda egilson

Amanda Egilson är inte bara en silversmed och smyckedesigner, hon är en berättare. Med ädelt metall och känsla för form förvandlar hon historier till unika smycken, ofta djupt personliga och fyllda med mening.

Erfarenheten lyser igenom i Amandas arbete. Med över 20 år i branschen behärskar hon inte bara hantverket utan har även utvecklat en distinkt stil. Hennes smycken har prisats för sin kombination av klassisk elegans och modern känsla.

Med passionen som yrke

Men det är passionen som verkligen skiljer Amanda från mängden. Hon brinner för att skapa smycken som har en djupare betydelse för bäraren. Oavsett om det handlar om att föreviga barnens namn på ett unikt vinnarsmycke Mama-galan (ett flerårigt samarbete) eller att designa en personlig gåva till en kär vän, lägger Amanda alltid ner sin själ i varje skapelse.

Kanske är det just denna passion som lockat till sig en trogen kundkrets, inklusive många kända kvinnor. Amandas smycken har synts på röda mattan och i modetidningar, men hon värdesätter lika högt den personliga relationen med varje kund. Hennes webbutik och ateljé i Stockholm är en magnet för människor som söker mer än bara en accessoar – de söker en berättelse att bära nära hjärtat.

Hennes smycken bärs av många kända kvinnor och har publicerats i tidningar och tidskrifter. Hon är en erkänd expert inom sitt område och har en stark närvaro på sociala medier.