Med passionen som yrke

Går det att byta karriär mitt i livet? Här har vi Amanda Egilson som berättar om sitt liv och övergång till en framgångsrik smyckesdesigner. Något som har haft både för- och nackdelar.

-Jag är min egen chef. Det gör att jag kan styra helt själv över mina arbetstider, semester och saker som vad jag vill göra och köpa in. Nu under lågkonjunkturen försöker jag tillverka lite enklare smycken och sälja billigare än vanligt. Det blir fortfarande personligt, och jag får fortfarande in pengar till företaget.

 

Jag sitter i Amanda Egilsons lilla butik på Brahegatan i Stockholm. De vita lamporna i taket lyser upp hela lokalen och jag är omringad av glasskåp fyllda med smycken. Ett stort bord med en kall brun färg står framför mig och allt annat är helt vitt. Jag ser tavlor på väggarna, med modeller som bär hennes smycken. De fångar mitt öga direkt. Det är väldigt hemtrevligt och mysigt här, jag förstår att hon trivs.

Precis vid ingången hänger ett ”tackbrev” från Prinsessan Victoria och Daniel. Det visar sig att hon gjort ett smycke till dem när de gifte sig.

Jag ser även en pärm i hörnet av ateljén. Jag frågar henne vad det är för pärm. Amanda svarar med att det är alla tidningsurklipp, plocksidor och allting hon är publicerad i ända sedan 2006.

-Potatisstickan fick en liten sving i Aftonbladet söndag. Efter det sålde jag jättemånga potatisstickor. Här i finns det även en bild på mig och Dave Murray, gitarristen i hårdrocksbandet Iron Maiden. Han har ett plektrum i silver med barnens namn på ena sidan och sin frus namn på andra sidan. Jag har till och med blivit publicerad med två smycken i ”Connoisseur.

Med glasögon och hörselkåpor halvt på huvudet, kommer det in en kund till butiken. Jag blir rörd när jag ser bemötandet hon ger kunden. Hon är så glad, varm och omhändertagande på något vis. Jag märker verkligen hur passionerad hon är med sitt jobb och hur mycket kärlek hon har för sina kunder.

-Jag tillverkar smycken i äkta silver, där varje namnbricka har ett budskap eller namn som är viktigast för kunden. Jag vill att det ska vara genuint. Handgjort.

Ibland när kunder har bråttom med ett smycke, brukar jag vara extra snäll och försöka vara klar redan på en dag. Annars brukar det ta upp till en vecka tills man har smycket till hands. 

Att vara egenföretagare och smyckesdesigner i sig kan ibland vara utmanande. Allt har att göra med hur försäljningen går. Just nu är det lågkonjunktur, vilket betyder att det för just egenföretagare kan bli kämpigt. Människor vill hålla i sina pengar så mycket som möjligt och inte spendera på saker som smycken. Man kan därmed behöva ha utförsäljning och stor rea för att folk fortfarande ska känna sig sugna på att köpa. Ett annat alternativ kan vara att försöka sälja sina produkter till andra stora företag.

-Jag vill egentligen inte göra det då jag känner att det går emot det jag står för. Jag vill hålla det så genuint och personligt som möjligt, och att sälja till andra kedjor känns inte rätt för mig. Det jag försöker göra är att tillverka lite enklare smycken och sälja billigare än vanligt. Det blir fortfarande personligt, och jag får fortfarande in pengar till företaget.

Men att vara egenföretagare har också sina fördelar.

Amanda har i tidigare år jobbat som advokatsekreterare, men bytte sedan jobb som marknadsassistent på Mitsubishi Corporation. Jag frågar henne hur det kommer sig att hon valde att byta riktning, varav hon svarar:

-Allt började egentligen när jag var mammaledig med min yngsta dotter. Då satt jag och höll på med scrapbooking och gjorde snygga gratulationskort. Dessa kort sålda jag sedan till olika butiker runt om i Stockholm.

Dagen då min lillflicka skulle börja på dagis, gick jag en kurs i silversmide. I december 2006 hade jag en annons i tidningen Mama, vilket blev min ”push” till att fortsätta. Jag insåg att jag inte kommer behöva söka ett annat jobb. Jag tänkte att jag kanske faktiskt skulle kunna leva på att göra smycken.

Jag ser ett leende växa fram i hennes ansikte. Jag ser hur mycket hon älskar detta.

Det känns som att jag har världens bästa jobb. När det äntligen blir måndag, skuttar jag ner till min ateljé för att sitta med det jag älskar. Jag får dessutom betalt och kan leva på det jag älskar att göra.

-Jag är min egen chef. Det gör att jag kan styra helt själv över mina arbetstider, semester och saker som vad jag vill göra och köpa in. Jag som har webbshop får in pengar även fast jag inte är på plats, i och med att webbshopen arbetar för mig. En frisör till exempel måste vara på plats för att kunna få pengar för en kund. Det tycker jag är en stor fördel med att vara egenföretagare.

 

Elda Atladóttir Egilson

2023